По повод 230 години от рождението на видния банскалия Никола Поппетров Бенин, или по-познат като Неофит Рилски, учениците от 6. а клас на СУ „Неофит Рилски”, гр. Банско участваха в един изключително интересен експеримент. Учениците, разделени на 3 отбора, всеки от който със свой ръководител, се опитаха по 3 различни начина да усвоят един нелесен урок по български език – Променливо Я.

Отборът „Минало незабравимо“ беше поставен в условия, близки до килийното училище. Само с молив, без удобства ученичката Адрияна Лечова пренесе своите съученици в Неофитовото време от 1835 година и под кротката светлина на свещта тихичко обясни „оти толкова не мачи пустото Я“.

Ученичката Валерия Хаджигеоргиева предостави на своя отбор „Вдъхновяващо настояще“ удобствата на класната стая, бялата дъска и цветните маркери и успя увлекателно да обясни защо Я в едни позиции остава Я, а в други преминава в Е.

Нямаше как да се избяга и от съвременните технологии. Николай Глушков, ръководител на отбор „Светло бъдеще“, успя да приложи всички съвременни методи, за да успеят неговите съотборници да усвоят урока за отличен.

Няма да търсим отговор кой начин за овладяване на този урок е по-добър – бъдещето ще покаже.

Поздравления за г-жа Мариана Керанджиева и за нейния прекрасен клас!

Благодарим за съдействието на Александър Загорчин и на колегите г-жа Катерина Макриева и г-жа Елена Кюлева!

НЕОФИТОВИЯТ ВЗАИМОУЧИТЕЛЕН МЕТОД – ВЧЕРА, ДНЕС И УТРЕ